Mejeri utbyggandet börjar äntligen ta rejäl fart

2013-11-07

Så mycket jobb kunde vi aldrig tro att det skulle vara att bygga ut mejeriet.

Hela tiden något nytt som dyker upp. Att få bygglovet höll på att göra oss galna, alla dessa papper som skulle fyllas i och kompletteras det drog ut på byggstarten hela tiden. Nu har vi gjutit botten plattan, murat upp källaren. I källaren ska det finnas en diskanläggning, isvattentank, ångpanna och kompressor. Blir även ett litet ostlager, men berg i husgrunden satte stopp för storleken på ostlagret.Ovanpå blir det personalutrymmen, lager, kundtoalett samt lite större cafedel så det blir lite bättre plats när vi tar hela bussar på studiebesök. Mejeriet blir också 8 meter längre, där ska mottagningstanken för 8000 liter mjölk finnas samt ett till kylrum och lager.

Inne i produktionslokalen arbets det febrilt av flera hantverkare. Falkenbergs Processervice monterar och svetsar alla mjölkledningar, bygger i hop pastören,separatorn, homogenisatorn, mognadstankar med förpackningsmaskinen. I förra veckan var en Italienare här och monterade i hop förpackningsmaskinen som vi köpt från Galdi i Italien. Den fyller 2000 liter mjölk i timmen ca en mjölkförpackning varannan sekund. Källsjö Elteknik drar fram alla elledningar och kopplar i 4 olika el/styrskåp för att allt ska funka. Drar även om mycket elledningar då vi har fått flytta runt på bla ugnarna.

Då det blivit så mycket förseningar med allt sinar vårt ostkake lager mycket snabbt. Vi börjar oroa oss för att inte ha tillräckligt med ostkaka till alla julmraknader. Livsmedelsverket gav oss i tisdags godkänt för att städa upp och sen köra lite ostkake bak samt att vaxa julosten röd och fin.

Så till helgen ska vi röja och måndagen blir stora diskaredagen.
Sen är det tänkt att baka 5 bak ostkakor på 4 dagar, även kardemumma ostkaka.Till helgen därpå blir det ostvaxning på schemat. Efter det släpper vi åter in hantverkarna i lokalen och vi åker till Lilla Böslid och Tjolöholm på Julmarknad.
Samtidigt som Fageredsbygg drar igång med bygget på allvar.

Vecka 48 ska Italienaren vara tillbaks och dra igång förpackningsmaskinen, hoppas då att allt funkar som det ska. Sen krävs det en slutbesiktning av Livsmedelsverket. Då som först kan vår anställda f.d Arlamejerist Joakim von Braun se till att vi kan sälja mjölk.

Svenssons åkeri här i Källsjö ska köra både mjölken från våra gårdar till mejeriet och mjöken ut till butikerna.


För mer information
Tillbaka