Idag har Bengt och Lennart lämnat över mejeriet till Mikael Nylander

2021-07-29

 

 

 2006 ville 8 mjölkbönder från Källsjö starta mejeri. Vi gick utbildningar och var på studiebesök. Sen startades Skogsmjölks ek för. Vi började göra ostkaka.Både Bengt och Lennart bakade ostkaka, och åkte på vår första julmarknad i Lilla Böslid tre dagar i november. Den marknaden glömmer jag aldrig vilken rusning vilken glädje. Vi började även göra ost Blå Källsjö osten samt Rosas ost med olika kryddor. Efterfrågan på sötost var stor. Gunilla började koka sötost tungt och jobbigt skulle koka i minst 12 tim och röras hela tiden annnars brände det i botten. Kalvdansen var också ensjälvklar produkt.

2014 ville vi testa på färskvaror processa mjölk. Då blev Bengt och Lennart ägare och Källsjö Mejeri AB bildades. Fastigheten byggdes ut och det investerades många miljoner  i utrustning. Personal anställdes och vi började processa och packa Källsjö Mjölk och senare grädde, a-fil och yoghurt. Vi fortsatte hela tiden även med osten och ostkakan. Vi sålde mjölk till 30-40 butiker i Varberg, Falkenberg, Kungsbacka, Svenljunga, Tranemo samt en del förskolor. Åkte på massor av marknader stor del av året. Cafet blomstrade mest på sommaren och hösten. Vi hade många bussar på studiebesök. Började ha vår Källsjö Marknad 1:a söndagen i augusti. Gösses vad kaffe och ostkaka vi serverade.

2019 började det gå sämre blev inte av med mjölken. Vi beslutade sent på hösten att sluta processa och packa mjölk till våren. Satsa mer på osten och ostkakan och åka på fler marknader och utöka cafet. Packade sista mjölken påskafton 2020.

Då fick alla lära sig två nya ord Covid19 och Corona.

Banken sa hela tiden vi tror på er, bara kör på det löser ni.

I år fräschade vi upp cafet, skaffade ett tält till fikasugan  kunder nu när vi bara fick vara 6 st i cafet. Utökade sortimentet med långlagrade ostar från Sivans ost i Vara, knäcke kex, musli o skorpor från Sivan, Ostar från Kalvträsk, Havtorns marmelad, sås och saft från CC Havtorn, sylt från Joarsbo.

Men så på Valborgsmässoafton stack banken tre knivar i ryggen på oss. Krävde in krediterna omedelbart.Vi fick egentligen bara ett val att sälja omgående eller konkurs. Nu gick det snabbt mäklare, fotograf, besiktning och så låg allt på hemnet fastighet plus inventarier. Så kom Mikael från Göteborg och tittade, jag hade cafet så han fick kolla runt själv. När han gick tänkte jag där har vi köparen. Och så blev det Mikael Nylander köpte mejeriet och nu ska det bryggas öl och kumbucha m,.m..

Trots allt är vi glada att vårt livsverk får leva kvar och inte behövde plockas ner bit för bit.

Vi har kört cafet ända till slutet sön 25/7. Tyvärr tog ostkakan slut 2-3 veckor för tidigt . Till många kunders sorg och frustration. Men i det läget vi var fanns ingen ork/tid att baka mer ostkaka. Vi skulle ju även tömma mejeriet.

Ja jävlar vad mycket utrustning, små maskiner, prylar, kläder, skräp vi har plockat, sorterat, slängt lastat kört bort.Så Bengt, Lennart och jag har fått bekänna färg de senast två veckorna.Samtidigt med en gräs skörd.och sen städ, städ.

Så det blir en Toveks auktion senare.

Nu önskar vi Mikael Nylander med sambo lycka till med allt.

Det är meningen att han driver cafet vidare, så vi ska baka ostkaka ihop att sälja i cafet. Kommer även att finns grillosten samt lite Blå Källsjö ost.

Mer info om öppettider kommer så håll ögonen öppna på ny/gamla mejeriet/bryggeriet.

Varma hälsningar från Bengt, Lennart och Gunilla


Tillbaka